• Home
 • Behandelingen
 • Sportpoli

Sportpoli

> Bekijk producten prijslijst

Verwijzing naar Sportpoli

Sportmedisch onderzoek

Met een sportmedisch onderzoek (ook wel sportkeuring) worden mogelijke gezondheidsrisico's in kaart gebracht en krijgt u advies op maat over sportkeuze en conditieverbetering. Dit onderzoek is geschikt voor beginnende sporters tot ervaren sporters, maar ook voor mensen met een chronische aandoening. Sport en bewegen is onderdeel van een gezonde leefstijl en in geval van ziekte kan het ondersteunend zijn bij de genezing. Onze sportarts kan u hierin begeleiden.

Voor wie

Een sportkeuring kan aanbevolen worden door een opleiding, wedstrijd of evenement waaraan u wilt deelnemen. CIOS, opleiding Sport & Bewegen en VeVa opleiding stellen een sportmedisch onderzoek verplicht. Ook organisaties die wielerevenementen in het buitenland organiseren kunnen vragen om een keuringsbewijs, denk aan cyclosportive La Marmotte of Alpe d’Huzes.

Daarnaast kunt u een sportkeuring aanvragen wanneer u nieuwsgierig bent naar hoe uw conditie is ten opzichte van leeftijdgenoten, uw trainingszones wilt weten en op een veilige manier wilt sporten. Ook voor sporters die merken dat hun conditie achteruitgegaan is of slechter herstellen na inspanning wordt een sportmedisch onderzoek aanbevolen.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken bij de sportarts voor een sportkeuring hebt u geen verwijzing van uw huisarts nodig. U kunt dus direct een afspraak maken met een van onze secretaresses: 013-7630410.

Kosten

Preventieve sportmedische onderzoeken worden deels vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering. In 95% van de gevallen, is er een de aanvullende verzekering een vergoeding opgenomen. Hoeveel uw verzekeraar vergoed voor een sportmedisch onderzoek kunt u vinden in uw polis of navragen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Na het sportmedisch onderzoek

Aan het einde van het sportmedisch onderzoek bespreekt de sportarts de resultaten en geeft u gericht advies ten aanzien van uw gezondheid en sportambities. Enkele dagen na het sportmedisch onderzoek ontvangt u per post het keuringsverslag waarin u de resultaten en het advies nog eens kunt nalezen.

Optioneel: trainingsadvies gedurende 6 maanden 200 euro

Gedurende 6 maanden online trainingsbegeleiding door sportarts. U traint met een hartslagmeter en deze gegevens upload u in TrainingPeaks waar u van ons een account voor krijgt. De sportarts kan via dit programma online met u meekijken en feedback geven op uw trainingen.

Wilt u weten welke keuring voor u geschikt is? Raadpleeg dan de keuringswijzer via http://sportkeuring.sportzorg.nl/

Sportmedisch onderzoek

Voor een sportmedisch onderzoek wordt een uitgebreide intake gedaan, hiervoor krijgt u thuis een vragenlijst toegestuurd die u ingevuld meeneemt naar deze afspraak. Hierin zit een cardiovasculair screening verwerkt. Dit is aanvullend op de intensieve intake en lichamelijk onderzoek. De sportmedische keuring kan uitgebreid worden middels longfunctie test, rust ECG, bloedonderzoek en inspanningstest. 

Zorgproduct

Uitgebreide intake + lichamelijk onderzoek

Rust ECG en / of longfunctie test

Inspannings-

diagnostiek

Screenend bloedonderzoek

Basis sportmedisch onderzoek

inclusief

geen

geen

geen

Basisplus sportmedisch onderzoek

inclusief

inclusief

geen

op indicatie

Groot sportmedisch onderzoek

inclusief

inclusief

met ECG-registratie, zonder ademgasanalyse

inclusief

Uitgebreid sportmedisch onderzoek

inclusief

inclusief

met ECG-registratie en ademgasanalyse

inclusief

Topsport medisch onderzoek

inclusief

inclusief

met ECG-registratie en ademgasanalyse

uitgebreid bloedonderzoek volgens voorschrift sportbond

NB: zweefvliegkeuringen vallen onder de basis sportmedisch onderzoeken. Duikkeuringen vallen onderzoek basisplus sportmedisch onderzoeken. Bij duikers wordt alleen op indicatie een rust-ECG gemaakt. 

Afspraken over het rapporteren van gegevens

Na elk consult of sportmedisch onderzoek volgt schriftelijke verslaglegging welke de patiënt per post thuisgestuurd krijgt binnen 5 werkdagen.

Rapportage aan disciplines die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding zowel intern als extern.

Regeling voor het omgaan met professionele voorschriften

De sportarts dient zich te houden aan de Richtlijnen over het Sportmedisch Handelen van de VSG

2015 (zie www.sportgeneeskunde.com).
Producten prijslijst

Zorgproduct

Uitgebreide intake + lichamelijk onderzoek

Rust ECG en / of longfunctie test

Inspannings-

diagnostiek

Screenend bloedonderzoek

(HB, HT, Cholesterol, HDL)

Prijs in euro

Basis sportmedisch onderzoek, inclusief zweefvlieg keuring

inclusief

geen

geen

geen

125

Basisplus sportmedisch onderzoek, inclusief duikkeuring

inclusief

inclusief

geen

op indicatie

165

Groot sportmedisch onderzoek

inclusief

inclusief

met ECG-registratie, zonder ademgasanalyse

inclusief

235

Uitgebreid sportmedisch onderzoek

inclusief

inclusief

met ECG-registratie en ademgasanalyse

inclusief

305

Topsport medisch onderzoek

inclusief

inclusief

met ECG-registratie en ademgasanalyse

uitgebreid bloedonderzoek volgens voorschrift sportbond

355

De sportpoli is er ook voor alle mensen:

 • die een blessure hebben die hen belemmert te sporten op een manier zoals zij dat willen;
 • een klacht hebben van de ademhaling, vermoeidheid, druk op de borst, hoofdpijn gerelateerd aan inspanning;
 • mensen met een chronische aandoening die willen gaan sporten.

Om bij de Sportpoli terecht te kunnen voor een blessure consult / analyse onbegrepen vermoeidheid / trainingsbegeleiding bij chronische aandoening is een verwijzing door huisarts of medisch specialist nodig. 

Gezonde mensen kunnen zonder verwijzing terecht bij de Sportpoli voor een sportmedisch onderzoek. 

Interne samenwerking

Specialisten kunnen hun patiënten verwijzen met onderstaande indicatie:

 • trainingsbegeleiding na behandeling van een aandoening aan het bewegingsapparaat gericht op verder herstel;
 • patiënten met sportieve ambities die begeleid willen terug keren op hun sport niveau;
 • blijven bestaan van (rest)klachten ondanks behandeling (second opinion).

Verwijzing vanuit Sportpoli

Sportartsen werken in teams, meestal met fysiotherapeuten, trainers, sport-diëtisten, sportpsychologen en natuurlijk de sporter zelf en zijn of haar naaste omgeving. Doordat we intensief samenwerken en elkaar weten te vinden worden sporters / patiënten optimaal geholpen. Wij vinden het hierbij belangrijk een gezamenlijk plan van aanpak te hebben waarin alle zorgverleners dezelfde taal spreken.

Verwijzing naar Fysiotherapie

Patiënten die na bezoek aan de Sportpoli een fysiotherapeut nodig hebben worden met specifieke adviezen verwezen naar hun eigen fysiotherapeut of een fysiotherapeut in de buurt.

Verwijzing naar (sport)diëtist

Sporters met gerichte vragen over (sport)voeding in relatie tot hun prestatie worden doorverwezen naar Rob van der Werf http://robvanderwerf.nl/home Ook niet sportieve mensen kunnen bij Rob terecht. 

Verwijzing naar (sport)psycholoog

Patiënten veelal met een chronische blessure of klacht die open staan voor mentale begeleiding verwijzen we door naar een sportpsycholoog.

Patiënten met beweegangst als gevolg van hun blessure verwijzen we naar een psychosomatisch fysiotherapeut.

Patiënten met het vermoeden op een aandoening buiten de expertise van de sportarts worden verwezen naar het Amphia Ziekenhuis. Een van de twee sportartsen heeft in dit ziekenhuis een aanstelling voor twee dagen in de week. Hierdoor is een verwijzing en gezamenlijk overleg laagdrempelig beschikbaar. Voorbeelden waarvoor naar Amphia verwezen wordt:

 • patiënten met het vermoeden op een hartaandoening;
 • patiënten met klachten van kortademigheid, allergie, vermoeidheid, slaapgebrek en / of middels aanvullend onderzoek het vermoeden op een longaandoening;
 • patiënten met onbegrepen vermoeidheid en / of middels aanvullend onderzoek het vermoeden op een aandoening op het vlak van de interne geneeskunde.

Patiënten met het vermoeden op een neurologische of reumatologische aandoening zullen in eerste instantie verwezen naar een neuroloog of reumatoloog van de Rugpoli.