• Home
  • Behandelingen
  • Mechanische Diagnose en Therapie

Mechanische diagnose en therapie door de MSK consulent

Mechanische Diagnose en Therapie (MDT)

MDT is een onderzoeks- en behandelsysteem voor patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Pijn kan verergeren, verminderen of zelfs helemaal verdwijnen door het aannemen van een bepaalde houding/positie of door het uitvoeren van (herhaalde) bewegingen. Dit noemt men ook wel houdings- en belastingafhankelijke klachten.

Dit kan gaan om rug-en nekklachten, al dan niet met uitstraling naar het been, respectievelijk de arm. Maar ook klachten van andere gewrichten zoals bijvoorbeeld de schouder of heup kunnen met deze methode worden behandeld.

MDT is een samenhangend en duidelijk afgebakend systeem dat internationaal veel bekendheid geniet vanwege zijn effectiviteit. In Nederland zijn er maar een paar plekken waar zij volledig wordt toegepast. Rugpoli is er daar een van.

Het Onderzoek

Behandeling Mechanische diagnose en therapie

Vanuit een uitgebreide bewegingsanalyse in het onderzoek kan onze musculoskeletaal consulent het gedrag van de symptomen (zoals pijn) goed in kaart brengen. Typerend voor het MDT onderzoek is dat verschillende bewegingen vaak herhaald worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hiermee een betrouwbaar beeld van uw klacht wordt verkregen. De kans op een succesvolle behandeling vergroot daarmee aanzienlijk.

 

Diagnose en Behandeling

Aan de hand van het onderzoek stellen wij een gefundeerde mechanische diagnose. Op basis hiervan kan uw musculoskeletaal consulent duidelijk aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met MDT. Als dit een goede optie is dan krijgt u een specifiek op uw klachten toegesneden behandelprogramma. Dit bestaat over het algemeen uit zelfbehandeling, eventueel ondersteund door manuele mobilisaties. Indien mogelijk verwijzen wij u door naar een van onze McKenzie netwerk therapeuten.