Om de oorzaak van uw klachten te achterhalen, wil uw arts een MRI-scan laten maken. Op deze pagina leest u in het kort hoe het onderzoek verloopt en aan welke voorschriften u zich moet houden.

Wat is MRI?

MRI behandeling

MRI (= Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om foto’s te maken van organen en weefsels in het lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld en radiofrequente golven. Met behulp hiervan worden in het lichaam signalen opgewekt. Deze signalen worden door een antenne (“spoel” genoemd) opgevangen en door een computer worden de signalen van de onderzochte lichaamsdelen in beelden omgezet.
De Rugpoli heeft de beschikking over een zogenaamde open MRI. De magneet hangt boven de onderzoektafel waar u op ligt. U wordt dus niet in een tunnel geschoven.

Belangrijk

In de MRI-ruimte heerst een sterk magnetisch veld. Dit magnetisch veld kan in sommige gevallen gevolgen voor u hebben. Daarom vragen wij u om voor het onderzoek een vragenlijst in te vullen en te ondertekenen. U kunt de vragenlijst hier downloaden. U heeft dan alle tijd om de vragen zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden. Dit is zowel voor uw eigen veiligheid als voor de kwaliteit van het onderzoek nodig. Neem de ingevulde vragenlijst mee als u voor het onderzoek naar ons toe komt. Soms kan er géén MRI-onderzoek plaatsvinden. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • pacemaker
  • metalen vaatclips
  • stents
  • implantaten in de oren
  • geïmplanteerde elektronische apparatuur, zoals een onderhuids insulinepompje
  • als u mogelijk metaalsplinters in de ogen heeft (bijvoorbeeld door werkzaamheden in de metaalverwerkende industrie)
  • tijdens de zwangerschap wordt er alleen een MRI gemaakt in overleg met de arts

Als u één of meerdere van de vragen in de vragenlijst met “Ja” beantwoordt of als één van bovenstaande items op u van toepassing is, neem dan tijdig contact met ons op, telefonisch of per e-mail.

Persoonlijke voorwerpen als (bank)pasjes (pincode), horloges, sleutels, munten, mobiele telefoons en zakcomputers, zakmessen, aanstekers, sieraden, brillen, gehoorapparaten, gebitsprotheses en andere metalen voorwerpen moeten buiten het magneetveld blijven. Deze voorwerpen worden namelijk aangetrokken door de magneet en kunnen erop vast blijven zitten.

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig, u kunt gewoon eten en drinken en als u medicijnen gebruikt deze gewoon innemen. 

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die in de MRI wordt geschoven. Het lichaamsdeel dat onderzocht wordt ligt in het midden van de MRI.
Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u niet stil ligt kan de opname mislukken en moet deze worden overgedaan. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, 20 tot 60 minuten.

Afspraak afzeggen

Indien u verhinderd bent vernemen wij dat graag uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Bij niet tijdig annuleren van het MRI onderzoek wordt er 125 euro in rekening gebracht.