• Home
  • Onderzoeken
  • Reumatologie

Reumatologie

ANAMNESE

Een consult begint met een uitgebreid gesprek (de anamnese). De arts noteert gestructureerd uw klachten en stelt aanvullende vragen. U wordt gevraagd om voorafgaand aan uw eerste afspraak een vragenformulier in te vullen over uw medische gezondheid (inclusief medicijngebruik).

 

LICHAMELIJK ONDERZOEK

In het reumatologische onderzoek worden gewrichten en pezen onderzocht op o.a. functie, drukpijn en zwelling (artritis = gewrichtsontsteking).

Daarnaast kijkt de reumatoloog ook naar de huid, nagels en ogen en zonodig doet hij ook internistisch onderzoek (hart, longen, buik).

Door het onderzoek kan de arts een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de klachten en onderliggende oorzaken. De arts noteert dit ook in het dossier.

 

Er zijn vele soorten reuma zoals reumatoide artritis, ziekte van Bechterew, artritis psoriatica, spierreuma, artrose (slijtage van heupen, knieën, handen), jicht, peesschedeontstekingen, bijzondere bindweefselontstekingen, tenniselleboog. Bij sommige reumatische aandoeningen komen ook afwijkingen voor in de huid, de ogen, de darmen en andere organen als longen, hart, nieren.