• Home
  • Sportpoli
  • Sportmedisch onderzoek en advies

Sportmedisch onderzoek en advies

Sportmedisch onderzoek

Met een sportmedisch onderzoek (ook wel sportkeuring) worden mogelijke gezondheidsrisico's in kaart gebracht en krijgt u advies op maat over sportkeuze en conditieverbetering. Dit onderzoek is geschikt voor beginnende sporters tot ervaren sporters, maar ook voor mensen met een chronische aandoening. Sport en bewegen is onderdeel van een gezonde leefstijl en in geval van ziekte kan het ondersteunend zijn bij de genezing. Onze sportarts kan u hierin begeleiden.

Voor wie

Een sportkeuring kan aanbevolen worden door een opleiding, wedstrijd of evenement waaraan u wilt deelnemen. CIOS, opleiding Sport & Bewegen en VeVa opleiding stellen een sportmedisch onderzoek verplicht. Ook organisaties die wielerevenementen in het buitenland organiseren kunnen vragen om een keuringsbewijs, denk aan cyclosportive La Marmotte of Alpe d’Huzes.

Daarnaast kunt u een sportkeuring aanvragen wanneer u nieuwsgierig bent naar hoe uw conditie is ten opzichte van leeftijdgenoten, uw trainingszones wilt weten en op een veilige manier wilt sporten. Ook voor sporters die merken dat hun conditie achteruitgegaan is of slechter herstellen na inspanning wordt een sportmedisch onderzoek aanbevolen.

Daarnaast zijn er keuringen op maat voor diverse opleidingen of evenementen: sport hogeschool, circusopleiding, dansopleiding, auto/motorsport licentie, zweefvliegkeuringen (niet LAPL), parachute/paraglide keuring, keuringen voor deelname aan diverse evenementen in binnen- en buitenland (bijvoorbeeld Maratona de Dolomites).

Wilt u weten welke keuring voor u geschikt is? Raadpleeg dan de keuringswijzer via https://sportkeuring.sportzorg.nl/

Afspraak maken

Om een afspraak te maken bij de sportarts voor een sportkeuring hebt u geen verwijzing van uw huisarts nodig. U kunt dus direct een afspraak maken met één van onze secretaresses: 013-763 0410.

Na het sportmedisch onderzoek

Aan het einde van het sportmedisch onderzoek bespreekt de sportarts de resultaten en geeft u gericht advies ten aanzien van uw gezondheid en sportambities. Enkele dagen na het sportmedisch onderzoek ontvangt u per post het keuringsverslag waarin u de resultaten en het advies nog eens kunt nalezen.