• Home
  • Behandelingen
  • Facetinjectie

Facetinjectie

U heeft last van pijn in uw rug of nek. Deze pijn komt mogelijk door irritatie van een of meerdere facetgewrichten van de wervelkolom. Om deze pijn te verlichten, heeft uw arts een injectie in het facetgewricht voorgesteld. Op deze pagina leest u meer over deze behandeling.

Facetinjectie

Het facetgewricht

Facetgewrichten zijn de kleine gewrichten die zich bevinden aan de achterkant van de wervels en die buigen, uitrekken, draaien en zijwaartse bewegingen van de wervelkolom toestaan. Deze gewrichten zijn bedekt met kraakbeen en hebben een gewrichtskapsel.

Doel van de behandeling

Bij irritatie van het facetgewricht kan de arts een injectie in het gewricht geven. De behandeling kan twee verschillende doelen hebben:

Diagnostisch:
De arts wil met de injectie uitzoeken of irritatie van het facetgewricht de oorzaak is van uw pijnklachten. Het effect van de injectie is tijdelijk, dit betekent dat de injectie de pijnbron voor korte tijd uitschakelt.

Therapeutisch:
Als duidelijk is dat de pijnklachten afkomstig zijn van het facetgewricht, dan kan de arts proberen de irritatie met een injectie met corticosteroïden te verminderen. Hierdoor neemt de pijn af. En kunt u de oefeningen die nodig zijn om de functie van het gewricht te verbeteren, gemakkelijker uitvoeren.

Behandeling

Gewrichtsinjecties
Facetinjectie

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Eerst ontsmet de arts uw huid, op de plaats waar u de injectie krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een dun naaldje in het gewricht. Vervolgens spuit hij wat contrastvloeistof (Omnipaque) in om te controleren of de naald zich op de goede plaats in het gewricht bevindt.
Vervolgens spuit de arts een mengsel van een plaatselijk verdovingsmiddel (Xylocaine 2%) en een corticosteroïd (Kenakort) Triamcinolon 20 mg) in. Deze procedure wordt herhaald in alle geïrriteerde facetgewrichten.

Duur van de behandeling

Alhoewel de injectie in elk facetgewricht slechts enkele minuten duurt, duurt de hele behandeling ongeveer 15-30 minuten.

Algemene informatie

Voor informatie over eventuele bijwerkingen en risico’s en overige aanwijzingen vragen wij u de informatie “voor uw bezoek” en “na uw behandelingen” goed te lezen.