• Home
  • Behandelingen
  • SI gewrichten infiltratie

SI gewrichtsinjectie

U heeft last van pijn in uw onderrug. Uit onderzoek is gebleken dat een geïrriteerd SI- gewricht in de wervelkolom deze pijn veroorzaakt. Om deze pijn te verlichten, heeft uw arts een injectie in het SI-gewricht voorgesteld. Op deze pagina leest u meer over deze behandeling.

SI gewrichtsinjectie

SI-gewrichten

De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan weerskanten van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, zodat rug en bekken vrij stevig met elkaar verbonden zijn. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn.

Doel van de behandeling

Bij irritatie van het SI-gewricht kan de arts een injectie in het gewricht geven. De behandeling kan twee verschillende doelen hebben:

Diagnostisch:

De arts wil met de injectie uitzoeken of irritatie van het SI-gewricht de oorzaak is van uw pijnklachten. Het effect van de injectie is tijdelijk, dit betekent dat de injectie de pijnbron voor korte tijd uitschakelt.

Therapeutisch:

Als duidelijk is dat de pijnklachten afkomstig zijn van het gewricht, dan kan de arts proberen deze klachten met een injectie met corticosteroïden te verminderen. Hierdoor neemt de pijn af. En kunt u de oefeningen die nodig zijn om de functie van het gewricht te verbeteren, gemakkelijker uitvoeren.

Behandeling

gewrichtsinjecties
SI injectie

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Eerst ontsmet de arts uw huid, op de plaats waar u de injectie krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts een dun naaldje in het gewricht. Vervolgens spuit hij wat contrastvloeistof (Omnipaque) in om te controleren of de naald zich op de goede plaats in het gewricht bevindt.

Als de behandeling om diagnostische redenen plaatsvindt, wordt vervolgens alleen een plaatselijk verdovingsmiddel (Lidocaïne 2%) ingespoten.
Bij therapeutische behandeling spuit de arts een mengsel van een plaatselijk verdovingsmiddel (Xylocaïne 2%) en corticosteroïden (Kenakort 20 mg) in.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Algemene informatie

Voor informatie over eventuele bijwerkingen en risico’s en overige aanwijzingen vragen wij u de informatie “voor uw bezoek” en “na uw bezoek” goed te lezen