• Home
  • Behandelingen
  • Zenuwblokkade

Zenuwblokkade

(=Radiofrequente behandeling)

U heeft last van pijn in uw rug. Deze pijn komt door irritatie van het facetgewricht in de wervelkolom. Om deze pijn te verlichten, heeft u 2 maal een geslaagde proefblokkade middels een injectie met verdovingsmiddel gekregen. Daarom heeft de arts voorgesteld om de zenuwen van deze gewrichten langdurig uit te schakelen. Dit gebeurt door het verwarmen van de twee zenuwen naar het betreffende facetgewricht. Op deze pagina leest u meer over deze behandeling.

Het facetgewricht

Illustratie Zenuwblokkade

Facetgewrichten zijn de kleine gewrichten die zich bevinden aan de achterkant van de wervels en die plooien, buigen, uitrekken, draaien en zijwaartse bewegingen van de wervelkolom toestaan, maar die het naar voren schuiven van de ene wervel op de andere afremmen. Deze gewrichten zijn bedekt met kraakbeen en hebben een gewrichtskapsel. In het gewricht bevindt zich een smerende vloeistof die de wrijving vermindert tussen de twee oppervlaktes van het bot als ze bewegen en die het kraakbeen voedt.

Doel van de behandeling

Het doel van een zenuwblokkade is het uitschakelen van de gevoelszenuw van de facetgewrichten. Hierdoor wordt de pijn, die uit deze gewrichtjes voortkomt, geblokkeerd. De werking van deze behandeling is ongeveer 1-2 jaar. Het effect is na 6-8 weken te meten.

Behandeling

Behandeling Zenuwblokkade

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts zowel boven als onder het gewricht een naald. Op deze plaatsen lopen de gevoelszenuwen van het gewricht. Wanneer de naald eenmaal op de juiste positie zit, spuit de arts een verdovingsvloeistof in. De naald wordt hierna aangesloten op het apparaat dat radiofrequente stroom afgeeft. Deze stroom wordt aan het uiteinde van de naald omgezet in warmte. De naald wordt verwarmd tot 80 graden Celsius gedurende één minuut. Dit wordt twee tot drie keer herhaald om er zeker van te zijn dat de zenuw uitgeschakeld is.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 40 minuten.

Algemene informatie

Voor informatie over eventuele bijwerkingen en risico’s en overige aanwijzingen vragen wij u de informatie “voor uw bezoek” en “na uw behandeling” goed te lezen.