• Home
  • Onderzoeken
  • Discografie

Discografie

U heeft pijn in uw rug waarvoor u behandeld wilt worden bij de Rugpoli. Om de juiste behandeling te bepalen, wil de arts weten of de tussenwervelschijf de oorzaak is van uw klachten. Op deze pagina leest u meer over dit onderzoek.

Tussenwervelschijf

Tussenwervelschijf

Een tussenwervelschijf bevindt zich in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een gelei-achtige kern. Ze zijn enigszins elastisch en dragen zo bij aan de schokdemping.

Doel van het onderzoek

Het doel van discografie is bepalen of er een tussenwervelschijf is die de oorzaak is van de pijn. Met dit onderzoek wordt de pijn opgewekt, die kan dus kortdurend erger worden. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kan de arts een diagnose stellen.

Onderzoek

Afbeelding van behandeling

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Eerst ontsmet de arts uw huid met jodium, op de plaats waar u de injecties krijgt. Onder röntgendoorlichting plaatst de arts dunne naalden in twee à drie tussenwervelschijven. U mag de monitor niet zien en u mag geen vragen stellen over de plaats van de injectie. Vervolgens spuit de arts contrastvloeistof met antibioticum in de tussenwervelschijf. De arts vraagt u om aan te geven wat u voelt. Eventueel kan de arts hierna besluiten een corticosteroïd in te spuiten. Vervolgens worden de naalden weer verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Algemene informatie

Voor informatie over eventuele bijwerkingen en risico’s en overige aanwijzingen vragen wij u de informatie “voor uw bezoek” en “na uw bezoek” goed te lezen.